Inom kort tid har representanter för riksdagspartierna MP, L och M presenterat tre individuella motioner gällande svensk narkotikapolitik.
Man vill utmana den påstådda nyttan från kriminaliseringen av droger, satsa på skademinimerande åtgärder och i helhet försöka skapa sig en bild kring huruvida straff och förbud minskar det problematiska bruket av droger i samhället eller ej.
Är detta början på utformandet av en ny svensk narkotikapolitik?
Satsning på skademinimerande åtgärder
Anders Schröder (MP) hävdar i sin motion att ”En historisk tillbakablick ger en mycket dyster bild av det svenska motståndet mot skademinimerande åtgärder. Inställningen från såväl politiken som myndigheter var under många år kallsinnigt inför åtgärder som till synes räddat många liv i de länder som anammat metodiken”.
Min personliga åsikt är att en restriktiv narkotikapolitik alltid kommer prioritera drogfrihet framför minskad skadeverkan och minskad dödlighet relaterade till bruket av illegala droger. Därför välkomnar jag Anders förslag hos åtgärder som sprutbytesprogram, substitutionsbehandling, injektionsrum och utdelning av Naloxon.
Även Maria Abrahamsson (M) vill förebygga de narkotikarelaterade dödsfallen, och hänvisar till den åtgärdsplan som Socialstyrelsen och Folkhälsomyndigheten överlämnade till regeringen 2017. Maria förklarar; ”Här finns förslag om allt från utbildning av kriminalvårdspersonal i hjärt- och lungräddning till ökad tillgång på behandling/metadon, utbildning i hantering av överdoser, bättre tillgång till sprututbyte och tillhörande mottagningar”.
Christina Örnebjär (L) tillägger en viktig punkt; ”Insatser utan krav på nykterhet eller drogfrihet innan man får ta del av dem.”.
Hon fortsätter; ”Tre till sex månaders drogfrihet för att få hjälp och stöd har under lång tid varit en vanlig metod för att bemöta människor i missbruk. Detta trots att det oftast inte lett till att människor lyckats ta sig ur sitt missbruk. Tidigare beslutades det i FN att medlemsländerna behöver ha en mer human syn på missbruk och fokusera mer på skademinimering, behandling och vård istället för nolltolerans och skuldbeläggning i form av straff. Det finns åtskilliga rapporter som visar på att när vändpunkten väl kommer för en människa med ett missbruk är det livsviktigt att samhället lyssnar, stöttar och hjälper på en gång”.
Kriminaliseringen av droger ifrågasätts
Gemensamt för dessa motioner är att de vill utmana och utreda den påstådda effektiviteten från kriminaliseringen av droger. Maria Abrahamsson (M) menar exempelvis att visionen om det narkotikafria samhället ”saknar realism”, och att drogbrukare inte ska ”straffas vare sig för innehav eller för egen konsumtion”.
Anders Schröder (MP) vill exempelvis utreda huruvida kriminaliseringen av droger som infördes 1988 haft någon egentlig effekt på bruket av droger i samhället; ”De polisiära effekterna tycks dock inte ha haft någon positiv effekt på att minska konsumtionen av narkotika” – och vill se hur andra länder utformat sin narkotikapolitik.
Christina Örnebjär (L) konstaterar kort att ”Den som har ett beroende ska vårdas, inte straffas. Användandet av narkotika bör därför avkriminaliseras.”
Alltså; konsumtionsförbudet av droger ifrågasätts, då författarna av motionerna ovan inte upplever någon minskning av drogbruket i samhället, samt att straff negativt påverkar individer som istället är i behov av vård, och enbart vård.
De individuella motionerna
”I Sveriges riksdag råder alltjämt bred politisk enighet om visionen om ett narkotikafritt samhälle. Samtidigt tycks partierna inse att visionen saknar realism. I praktisk handling har de anpassat till verkligheten. Ett konkret exempel på det är lagändringen från den första mars i år som ger förbättrade möjligheter för sprutnarkomaner att under ordnade former i landstingens regi få byta orena sprutor och kanyler mot rena.”
Förslag till riksdagsbeslut:
- Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att sprututbyte ska finnas tillgängligt i alla regioner och tillkännager detta för regeringen.
- Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att införa en försöksverksamhet med injektionsrum och tillkännager detta för regeringen.
- Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att fastslå nationella riktlinjer för läkemedelsassisterad behandling som förhindrar att patienter tvingas avbryta sin behandling på grund av enstaka fall av drogkonsumtion under behandlingen, och detta tillkännager riksdagen för regeringen.
- Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att utvärdera den svenska kriminaliseringen av det egna bruket av narkotika och tillkännager detta för regeringen.
» klicka här för att läsa motion 2017/18:3058, ”En skademinimerande narkotikapolitik”
”I Sveriges riksdag råder alltjämt bred politisk enighet om visionen om ett narkotikafritt samhälle. Samtidigt tycks partierna inse att visionen saknar realism. I praktisk handling har de anpassat till verkligheten. Ett konkret exempel på det är lagändringen från den första mars i år som ger förbättrade möjligheter för sprutnarkomaner att under ordnade former i landstingens regi få byta orena sprutor och kanyler mot rena.”
Förslag till riksdagsbeslut:
- Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att den svenska narkotikapolitikens vision om ett narkotikafritt samhälle inte har uppfyllts och bör omprövas, och detta tillkännager riksdagen för regeringen.
» klicka här för att läsa motion 2017/18:1755, ”Ompröva den svenska narkotikapolitiken”
”För många personer med missbruk är stödjande insatser som sprututbyte, tak-över-huvudet, mat i magen och rena kläder det första steget mot ett liv utan missbruk. Genom ökat stöd för att åtgärda den bakomliggande orsaken till missbruket kan man hjälpa människor på ett bättre sätt än att först ställa orimliga krav på drogfrihet från dag ett för att ens få tillgång till hjälp.”
Förslag till riksdagsbeslut:
- Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om en nollvision i fråga om narkotikarelaterade dödsfall och narkotikarelaterat lidande, och detta tillkännager riksdagen för regeringen.
- Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om avkriminalisering och tillkännager detta för regeringen.
- Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om insatser utan krav på nykterhet eller drogfrihet och tillkännager detta för regeringen.
» klicka här för att läsa motion 2017/18:410, ”Missbruk och riskbruk”
Vad händer nu?
De tre motionerna skickas till socialutskottet för behandling. Här hanteras de tillsammans med liknande motioner i ett betänkande, vilket utgörs av politikernas majoritetslinje. Betänkandet debatteras sedan i kammaren, varpå det är dags för omröstning.
Beroende på utskottets prioriteringar kan dessa motioner behandlas redan i höst, men kan dröja till våren 2018.
Viktigt att förstå, är att majoriteten av alla motioner som presenteras röstas ned i riksdagen. Främst används motionerna för att väcka debatt i olika sakfrågor. Det är därför viktigt att debatten lever vidare, frodas – och att vi fortsätter ställa ansvariga politiker till svars.
Det vore allt på tiden att politikerna i regeringen tänker om när det gäller svensk narkotikapolitik. Mera stödinsatser, sprutbyten, ökad tillgång till substitutionsbehandling för alkoholberoende, avkriminalisera innehav och eget bruk av narkotika. Kort och gott satsa på diskriminerande insatser och vård för missbrukare. Och lägg mer fokus på de som tjänar massa pengar på de mest utsatta och organiserad brottslighet. Tack från en som blivit räddad av metadonbehandling.
Skademinimerande insatser och substitutionsbehandling för opiodberoende ska det vara och inget annat.
Jag började bruka cannabis 2003 det är nästan 15 år sedan, och jag har rökt nästintill varje dag sedan dess. Sedan den dagen 15 år sedan har mitt liv påverkats possitivt i alla bemärkningar, inklusive mina känslor och tankar, jag är gladare, mer öppen och en lugnare person än vad jag var innan jag började använda denna blomma. Jag har ett nytt intellektuellt intresse att lära mig nya saker, jag har lättare att uttrycka mig i både tal, text och känslor. Jag har en nyfikenhet på världen och hur saker fungerar, jag har lättare att känna närvaro med naturen och jag är mer grundad i min relation till livets uppgångar och dess smärtor. Jag är inte längre rädd för döden och uppskattar livets enkla nöjen, såsom att filosofera och känna lycka över att få existera som en mänsklig individ. Av all positiv bemärkelse som denna blomma har skänkt mitt liv är känslan av att kunna njuta av att vara mig själv den största gåvan. Och nu när världen är i takt med att förändras i relation till denna underbara växt, känner jag stor glädje över att fler människor får chansen att njuta av dess och deras egna givmilda natur.
Det är verkligen positivt att några riksdagspolitiker vågar föra frågan på tal. Jag hoppas att detta kan medföra att flera andra vågar ta till orda, då jag tror att vi i många fall ser ett slags Bradleyeffekt där man på grund av rädsla för att bli uthängd och möjligen få sin karriär förstörd inte vågar uttrycka sig i andra ordalag än de politiskt korrekta. Politiker som de ovanstående tre kan förhoppningsvis visa sig gå i bräschen för vad som till slut leder till en förändrad syn på narkotikaproblematiken. För detta ska de verkligen ha all respekt.
”Liberalerna” har generellt sett uppvisat en väldigt trist inställning till narkotikapolitiken och lokalpolitiker har till och med förordat att man slumpmässigt ska avtvinga skolungdomar urinprov, vilket går tvärt emot vad BRÅ anser är lämpligt. Detta påminner mer om vad jag skulle förvänta mig att finna i en auktoritär stat än höra från påstådda ”liberaler”. Christina Örnebjär utgör ett lysande undantag och jag hoppas verkligen att partiet i stort uppmärksammar vad hon säger och förändrar sin syn på problematiken.
Det som först och främst bör göras är att en neutral tredje part utför en saklig utredning rörande den svenska narkotikalagstiftningen. Detta borde ha varit en självklarhet för länge sedan, men svenska politiker har konsekvent motsatt sig en sådan. Om lagstiftningen inte tycks tåla en saklig granskning, vad säger det då om den? Den enda egentliga utvärdering av den svenska narkotikapolitiken som jag har sett är den nederländska CEDRO-rapporten, som föga smickrande drog paralleller till religiös fanatism och McCarthy-eran i USA.
https://bangordailynews.com/2017/11/27/health/cheech-and-chong-help-make-town-councilors-video-of-cannabis-calming-a-boys-seizure-go-viral/
Denna video är allt man behöver se för att vilja ändra våra lagar…
Det har uppstått en del frågor angående videon som publicerades i inlägget ovanför, därför vill jag ge en överblick hur dessa mediciner fungerar och varför de är så effektiva.
Hur Endocannabinoid systemet fungerar.
Cellsignalering är vad våra kroppar använder för att våra celler ska kunna kommunicera med varandra.
Dessa signaler överförs längs cellmembran och påverkar celler som är omedelbart intill varandra.
Våra kroppar innehåller redan CBD receptorer i alla våra celler.
När man applicerar en CBD olja på huden aktiveras dessa receptorer och cellerna sänder signaler till varje del av kroppen, praktiskt taget omedelbart.
Endocannabinoid systemet, som består av dessa CBD receptorer i våra celler, är det största biologiska nätverket i våra kroppar, och är ansvarig för att våra celler fungerar normalt. Det är på grund av detta som våra kroppar reagerar så fort på CBD oljan, den stimulerar kroppens egna celler att tala med varandra.
Dessa CB receptorer finns som sagt i hela kroppen, och det finns olika receptorer i olika delar av kroppen.
CB2 receptorer finns främst i muskler ben och benstomme,i magen,levern och hjärtat, i njurarna, blodkärlen, mjälten och endokrina körtlarna.
CB1 receptorer finns främst i hjärnan och ryggraden, i hypotalamus och mandelkärnan, och i nerver.
Eftersom CB receptorer finns i alla delar av kroppen betyder det att dessa celler reglerar många grundläggande funktioner, till dessa hör,
-Aptit
-Metabolism
-Smärta
-Sömn
-Humör
-Rörelse
-Kropps Temperatur
-Minne och inlärning
-Immun funktioner
-Inflammation
-Neurologisk utveckling
-Neurologisk skydd
-Hjärt och kärl funktion
-Matsmältning
Alla dessa funktioner styrs utav cellernas CB receptorer.
Endocannabinoider
Nu ska vi tala om kroppens sätt att kommunicera med CB receptorerna, det gör den genom cellsignalering.
Enkelt talat så skickar cellerna information till varandra genom
molekyler.
Dessa molekyler heter Endocannabinoider.
Om det finns för mycket eller för lite Endocannabinoider i kroppen så påverkas cellernas funktion negativt.
Vissa skadliga celler, såsom cancer celler, har fler CB receptorer än vanliga celler.
Människor som lider av ångest, kronisk smärta, Alzheimers och Parkinsons har förhöjda nivåer av Endocannabinoider i kroppen.
För att kunna bota dessa sjukdomar måste kroppens endocannabinoider stabiliseras.
Den bästa sättet att stabilisera kroppens endocannabinoider är ta ett kosttillskott, det innehåller ämnen som verkar stabiliserande på kroppens endocannabinoid nivåer.
Det finns idag bara ett enda tillskott som fyller denna funktion.
När kroppens egna Endocannabinoider är stabiliserade bidrar dessa molekyler till..
-Förbättrad aptit
-Normal blodsocker halt
-Dämpar smärta
-Förbättrar sömnrytmen
-Reducerar stress
-Botar epilepsi
-Reglerar kroppens temperatur och sänker feber vid infektion
-Förbättrar minne och inlärning och häver symptomen av Demens och Alzeimers
-Förebygger infektioner
-Minskar inflammation i leder och muskler
-Reparerar hjärnceller
-Skyddar hjärnceller från skada
-Förebygger åderförkalkning
-Förbättrad matsmältningen
-Förbättrar matsmältningen
Jag hoppas att detta klarar upp en del av de frågor som jag fick efter att jag visade videon. Om det finns fler frågor angående endocannabinoid systemet så hänvisar jag till Dr. Raphael Mechoulam och hans forskning som finns publicerat på många delar utav internet.
Med vänlig hälsning
Christian